Зоран Живковић позвао студенте у Скупштину, ови га одбили: „И ти си исти као и власт!“

За сада међу демонстрантима "Протеста против диктатуре" нема идеја нити предлога да се протести и окупљање закажу раније како би се демонстрирало док посланици заседају у Народној скупштини, рекло је Данасу више свакодневних учесника протеста и оних који учествују на састанцима демонстраната и прате дешавања на друштвеним мрежама на којима се дебатује о наредним корацима.

0

Ипак, то не значи да се то у једном моменту неће променити па се протест помери, кажу наши саговорници. Посланицима опозиције демонстрације из парламента не би сметале, док се већина посланика владајућих партија јуче није изјашњавала.

Устаљени термин за окупљање студената и грађана испред зграде Дома Народне скупштине у Београду од почетка протеста 3. априла је 18 сати. У то време се посланицима, којима би требао да буде посао и да разматрају већину захтева Протеста, обично завршава радно време, уколико не одлуче другачије.

Зоран Живковић, посланик и председник Нове странке, за Данас каже да не постоји ниједан разлог да се грађани не окупљају у време када они то желе. Њему демонстрације испред парламента не би сметале, док претпоставља да би посланицима већине то сметало.

– Позивам их да буду моји гости у Скупштини. Били би на балкону, јер из процедуралних разлога не могу да говоре на седницама. Али би својим реаговањем, било одобравањем или негодовањем, могли да учествују и прате рад посланика, каже Живковић.

Посланик ДС Горан Јешић за наш лист каже да њему не би сметало да се протести одржавају док Скупштина ради, али сматра да би посланицима владајуће већине сметало. „Питање је и да ли би дозволили одржавање скупа испред Скупштине“, указује он.

Жарко Кораћ, самостални посланик са листе ЛДП, рекао нам је да демонстранти сами треба о свему да одлучују. „Нити траже савете, нити им их треба давати“, наводи он за Данас.

Марко Ђуришић, посланик СДС, за наш лист наводи да он као посланик не би требао ни на који начин да утиче на начин, време и место на коме ће грађани да изражавају протест против стања демократије у Србији.

Mesto: Beograd Datum: 10.04.2017 Dogadjaj: POLITIKA - protestna šetnja u Beogradu pod nazivom Protest protiv diktature  Licnosti:

– Немам ништа против да грађани протестују и кад Скупштина заседа. А шта о томе мисли већина, питајте њих – каже он.

А већина већином ћути. Једино Владимир Ђукановић, посланик СНС, за Данас каже да је он за то да 24 сата демонстрирају. Како додаје, „да не губе кондицију и да својски оправдају уложене паре у њих“.

Подсетимо, „Протест против диктатуре“ до сада је једном мењао термин и место окупљања и то 8. априла када су се демонстранти заједно са војним и полицијским синдикатом окупили испред зграде Владе у подне. Једном је било промењено само место па су се грађани 11. априла окупили заједно са радницима ИМТ испред Владе у уобичајеном термину у 18 сати. Седница парламента јуче је завршена који минут пре 18 часова.

Гојковић: О захтевима за смену 29. априла

Маја Гојковић изјавила је да ће заказати посебну седницу поводом две одвојене иницијативе ДС и ДЈБ за њену смену, али 29. априла. „Ако хоћете можемо да радимо 29. и 30. априла или 1. маја, врло радо ћу вам то учинити. Пошто имам изузетну жељу да вам изађем у сусрет и да расправљамо о томе, заказаћу посебну седницу са тим тачкама дневног реда“, рекла је Гојковић. Додала је да она неће водити ту седницу, већ неко од потпредседника парламента ко није из СНС. Александра Јерков из ДС је казала да се већ две недеље испред Скупштине окупљају млади људи који имају захтеве, а међу њима је и предлог за смену председнице парламента Маје Гојковић. Јерков је тражила да се то одмах нађе на дневном реду, као и ДЈБ, који тврди да на то има право будући да је захтев потписало више од 30 посланика.

Представници “Протеста против диктатуре” одбили Живковића: Нама сте ви и власт исти

Студенти у протесту одбили су позив посланика Зорана Живковића да прате седницу скупштинског заседања са балкона, јавља Танјуг.

Као образложење за такву одлуку наведено је да се њихове критике које износе на окупљањима односе једнако на власт, али и на опозицију.

Поручују и да не верују у декларативну подршку и траже јасна решења за кључне проблеме који се тичу животног стандарда свих грађана, посебно материјално најугроженијих.

„Наша критика није упућена само владајућој коалицији, већ је оштро уперена и ка опозицији, која уместо што покушава да формалним путем промени однос снага међу парламентарним странкама, треба да схвати да је ми не посматрамо као суштински другачију у односу на владајућу коалицију, све док нас резултатима не убеди у супротно“, наведено је у саопштењу, достављеном с мејл адресе противдиктатуере@гмаил.цом.

Захваливши на том, а унапред и на свим сличним предлозима, наводе да у скупштини седе посланици власти које су грађани, по њиховој оцени, бирали под принудом „посредним и непосредним уценама“.

„Будући да све постојеће странке немају социјалну базу којој би биле одговорне за (не)спровођење одређене политике, дискусија у скупштини своди се на реторичке вештине, те нема значајнијег утицаја на то да ли ће људи у овој земљи имати радна места, односно плате и пензије такве да не морају да стрепе да ли ће сваког месеца спојити крај с крајем“, наводе.

Стога сматрају да су улице једино место са којег шаљу поруку незадовољства због неизвесности и сиромаштва у Србији.

ДАНАС/ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*