ЗУБИН ПОТОК ПОСЛЕ ДЕСАНТА КФОРА: Амерички командоси „одсекли“ Газиводе

0

– Хеликоптери су почели да надлећу пола сата после поноћи. Враћали су се и одлазили. Скоро сат времена кружили су изнад Газивода. Вероватно су довозили војнике. Поново су кренули пред зору. Није нам било свеједно. Нисмо могли да спавамо од узнемирености.

Овим речима млађа жена, мајка троје деце из Зубиног Потока, описује јучерашњи десант америчких снага у оквиру Кфора, који су муњевитом акцијом заузеле брану и блокирале све прилазе хидроцентрали.

Наоружани дугим цевима, војници јуче нису дозвољавали приступ акумулацији. Прсти су им били на обарачу и упозоравали су новинарске екипе да се не приближавају, али нису забрањивали фотографисање. Борбена возила била су размештена испред улаза у управну зграду Хидроелектране.

Мада су своје маневре правдали раније договореном војном вежбом, то није умањило узнемиреност мештана којима су везе и фиксне и мобилне телефоније биле у прекиду од шест ујутру. Иако сви саговорници не скривају бес и револт због, како истичу, бахатости америчких војника. Сви они сумњају да је овај маневар у ствари параван да приштинске власти заузму ово језеро стратешки важно за Србе на северу Космета.

Свашта смо ми преживели претходних двадесетак година. И тенкове и бомбе, и метке… преживећемо и ову окупацију. Јер, и кроз историју смо били окупирани али смо се увек ослобађали. А они који отимају наше нека се чувају Божије казне – поручује старији човек из околног Зупча.

– Није лако провести ни један дан, а не оволике године у неизвесности. Бојим се само немира јер уколико и један метак опали, може се десити да народ крене у збег – прича са зебњом девојка која ради у продавници на уласку у Зубин Поток.

Док се хидроелектрани није могло прићи, магистрални правац је био проходан. Али, саобраћаја готово да и није било.

Србин инфо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*