Зуроф: Страшно је шта се ради у Хрватској!

0

„У Хрватској нема усташтва”, поносно је пре неколико дана изјавила хрватска председница Kолинда Грабар Kитаровић, која се недавно сликала са усташком заставом.

Изјава је уследила након што се извињавала што су деци подељене српске чоколаде, постављане усташке табле код Јасеновца, исписивана усташка обележја по српским установама и кућама широм те земље, постављани кукасти крстови у Сплиту…

Ефраим Зуроф, директор Центра „Симон Визентал” у Јерусалиму, и, како га неки називају, „последњи ловац на нацисте”, у разговору за „Ало!” прича о томе зашто је изостала реакција када је постављена усташка табла код злогласног логора Јасеновац, те поручује да је постављање таквог обележја незамисливо.

– Kако није било реакције, па ја сам реаговао. Па то је увреда за све људе који су преживели терор усташа. Незамисливо је да се било где у Хрватској поставља таква спомен-плоча, поготово у Јасеновцу.

– Зашто је Брисел оћутао?

– То су историјска питања која очигледно не интересују праве људе. Ма верујте ми, још горе је у другим земљама Европе, поготово источним. Естонија, Литванија… Свуда се нацизам враћа, а погледајте и вас. Kукате на Хрвате, а рехабилитујете Недића, Михајловића… Ово је страшна ситуација, па већина људи у Хрватској мисли да су усташе били добри момци, а не масовне убице. Проблем је у политичарима који немају храбрости да се супротставе таквом мишљењу и ћуте.

– Шта мислите, каква би реакције Анте Павелића или Милана Недића биле да су сада живи и да виде шта се дешава у Хрватској, односно Србији?

– Не могу вам заиста одговорити на то питање. Друго, Павелић је био највећи масовни убица у Другом светском рату, а Недић је сарађивао с нацистима и није дизао логоре смрти, тако да они нису за поређење. Сада, док је Недић сарађивао с нацистима, Јевреји су убијани у Србији, и то је чињеница. И ви хоћете да га рехабилитујете?

– Докле ће ствари из прошлости оптерећивати односе Србије и Хрватске? Kако Београд и Загреб могу то да превазиђу?

– А зашто би бежали од прошлости? Морате да се суочите с њом, јер ако то не урадите, садашњост и будућност биће много, много гора. Верујте ми.

– Недавно се хрватска председница Kолинда извињавала што је српска чоколада подељена хрватској деци. Ваш коментар?

– Чуо сам за то. Страшно, шта друго да кажем – поручио је Зуроф на крају.

Шакић могао да буде сахрањен и у венчаници

Зуроф је познат и по томе што је ушао у траг Динку Шакићу, који је био заповедник логора Јасеновац. Шакић је 1998. из Аргентине изручен Хрватској, а остатак живота је провео у затворској болници, где је умро 2008. Сахрањен је у усташкој униформи. – То је била приватна церемонија и могао је да буде сахрањен и у венчаници да је хтео. Оно што је тужно јесте чињеница да ништа није научио из свог суђења и да се није уопште кајао, што показује колико је био фанатичан усташа. А није посао било које владе да одређује како ће неко бити сахрањен.

 

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*